150 jaar kuiperstiel

Een verhaal van Willy Jacobs ... met onze dank!



Klik hierboven voor het verhaal als pdf-bestand.


Klik hierboven om verder te lezen ... als pdf-bestand.

Hierboven een foto van een kuiper die een vat samenstelt. De duigen werden aan mekaar gehouden met riemen (metaal) en met repen (gekloven twijgen van hazelnotelaar).
Onderaan merk je een werktuig (naam ervan = ?), een soort “klem” waarmee de duigen tegen de bodem getrokken werd vooraleer de repen en riemen gelegd werden.
Tussen duigen en bodem werd er ook “bies” in de rand aangebracht.
Bies =  stengels van een bepaalde soort riet (bovenaan de stengel een soort vrucht die de vorm had van een worst en bruin/zwart van kleur was-zie wikipedia).
Dit riet werd langs de waterkant uitgetrokken en gedroogd.
Als er een lekkage was van een vat/ton die bier bevatte dan werd er bies tussen de duigen geklopt om het lek te dichten.
Klaarblijkelijk moet het gedroogde bies de eigenschap hebben om vocht te kunnen opnemen en zodoende uit te zetten om de opening te dichten.

 

Het café opende zijn deuren in 1963.
Het werd tot 1980 uitgebaat door Jules Jacobs en zijn vrouw Florentina De Greef.
Het café werd vanaf dan verhuurd aan de brouwerij die er uitbaters plaatste.
Zo o.a. “De Sec” (Maurice De Marie- oud voetbalkeeper van Itna) en als laatste uitbaatster Yvonne Van Mulders.

Enkele vaste klanten van toen.



Klik hierboven om verder te lezen ... als pdf-bestand.